5 tips för er bröllopsinbjudan

När datumet är satt för Bröllopet så är det dags att skicka ut bröllopsinbjudan till gästerna. Vad är det för viktig information man måste ha med och hur kan man göra sin inbjudan personlig? Läs vidare så kommer vi med handfasta tips för att lyckas med detta.

Save the Date – kort

Ett smart drag är att skicka ut ett Save the date- kort så fort ni satt datumet för att så många som möjligt av era nära och kära ska kunna komma. Speciellt om ni planerar att gifta er under en högtid eller semesterperioder. Detta underlättar för era gäster så de kan lägga in datumet i sin planering och se till så de inte bokar sin utlandssemester, 30 årsfest eller andra större saker exakt samma dag. Desto tidigare ni meddelar datumet desto större chans är det är alla era nära och kära kan dela dagen med er.

Alla andra detaljer behöver inte vara på plats innan detta skickas ut, utan bara ett spikat datum. Save the Date-kort är vanligtvis mer avslappnade och mindre formella än en bröllopsinbjudan. De kan innehålla grundläggande information som bröllopsdatumet och ett meddelande om att en officiell inbjudan kommer att skickas senare.

När det kommer till utseende och design kan man hålla det enkelt och traditionellt genom att använda sig av en fin parbild på er tillsammans. Rota fram en bild från er mest minnesvärda resa eller från ett annat härligt minne ni delat och använd er av det. Man kan också ta nya bilder tillsammans med en fotograf. Flera bröllopsfotografer erbjuder även förlovningsbilder eller parfotograferingar som ett komplement till själva Bröllopsfoto-bokningen. Ett smart sätt att testa fotografen ni funderar på att använda på bröllopet är att boka en mindre parfotografering först, då får ni både fina parbilder att använda er av samtidigt som ni får prova på och se om det känns rätt med fotografen eller fotoföretaget.

Ett minimalistiskt Save the Date-kort med enbart text kan vara elegant och stilrent. Använd en vacker typsnitt och välj en stil som passar er som par. Mer komplicerat än så behöver det inte vara.

Brudpar i en trappa inomhus

När bör man skicka ut inbjudningskorten till Bröllopet?

Bröllopsinbjudan bör skickas ut cirka åtta veckor före det planerade bröllopsdatumet. Det ger gästerna tillräckligt med tid att planera och OSA:a, samt att ordna eventuell resa och logi om de behöver det.

Om bröllopet är mer komplext där det krävs mer planering än vanligt för gästerna för att kunna närvara, tex vid långa resvägar eller om firandet planeras över flera dagar bör man skicka ut inbjudan cirka 12 veckor innan Bröllopet.

Save the date- korten får gärna skickas ut redan 10-12 månader innan bröllopet.

Vad måste finnas med på en bröllopsinbjudan?

Får ni med dessa upplistade detaljer i er bröllopsinbjudan så har era gäster fått all väsentlig information som behövs:

Datum och tid

Tydligt ange datum och tid för ceremonin och mottagningen. Se till att inkludera både datumet och dagen för att undvika förvirring.

Specificera namn för de inbjudna gästerna

Var tydliga på bröllopsinbjudan vilka som specifikt är inbjudna för att undvika otydligheter kring om barn eller partner är medbjudna eller inte.

Plats

Ange den exakta platsen för ceremonin och mottagningen, inklusive namnet på platsen, adressen och eventuella särskilda anvisningar för att nå dit.

Om ni har flera gäster som reser en bit för bröllopet inkludera gärna tips på Hotell eller andra övernattningsmöjligheter i er bröllopsinbjudan. På så sätt kan gästerna bo i nära anslutning till varandra och eventuellt samåka mellan boendet och själva bröllopsfirandet.

Övriga evenemang

Om ni planerar några andra evenemang i samband med bröllopet, såsom en brunch dagen efter, inkludera även information om det.

OSA- information

Ange en deadline för OSA och hur gästerna ska bekräfta sin närvaro, antingen genom att svara via e-post, telefon eller genom att returnera en svarskort. Det är även vanligt att man ber om eventuella allergier och specialkost i samband med OSA. Lämna också kontaktuppgifter för eventuella frågor.

Tips att skapa en specifik mejladress endast för ert Bröllop som toastmasters har hand om. På så sätt kan de samla in anmälningarna till bröllopet och även själva kontakta gästerna för information om tal, spex eller andra överraskningar som planeras för brudparet utan att riskera att brud eller brudgum överhör eller råkar se delar av planeringen kring dessa delar.

Ett ungt par i botaniska trädgården som sitter tillsammans vid en fontän

Design och tema för bröllopsinbjudan

Att tänka kring design och tema för bröllopsinbjudningar kan vara en rolig och kreativ process! Här är några saker att överväga när du planerar designen och temat för dina inbjudningskort:

Först och främst, fundera över vilken stil ni vill ha på ert bröllop. Är det elegant och formellt, avslappnat och bohemiskt, vintage eller kanske tematiskt som till exempel en strandfest eller en vinterbröllop? Detta kommer att vägleda dig i valet av design för er bröllopsinbjudan. Behöver ni inspiration kan ni använda er av Pinterest, där kan ni söka och spara bilder på allt från färgscheman till detaljer och roliga idéer för dekorationer. Även bröllopsmagasinet är en bra hemsida att klicka in sig på för inspiration.

Välj ett färgschema som speglar er personlighet och passar temat för ert bröllop. Om ni har en specifik färgpalett för bröllopet kan det vara bra att använda samma färger i er bröllopsinbjudan för att skapa enhetlighet.

Typografi spelar en stor roll i designen. Välj en typsnitt som är lättläst men som också passar in i den övergripande stilen och temat för bröllopet.

Överväg om ni vill inkludera några bilder eller illustrationer på inbjudningskorten. Det kan vara en bild av er som par, eller illustrationer som relaterar till ert tema, som t.ex. blommor för en trädgårdsbröllop eller snöflingor för ett vinterbröllop. En härlig bild på er två tillsammans kan skapa en fin design i sig, överväg att använda en fotograf för att ta nya parbilder. När bilden ska skrivas ut i tryck är det viktigt att bilden är i hög kvalité för att undvika suddiga och pixliga bilder.

Tänk på vilket slags material och textur ni vill använda för inbjudningskorten. Det kan vara vanligt papper, kartong, eller till och med material som satin eller spets, beroende på den övergripande känslan ni vill åstadkomma.

Fundera över om ni även vill inkludera några specialdetaljer på bröllopsinbjudan, som t.ex. en sidenrosett, glittrande detaljer eller en personlig monogram. Små enkla tillägg kan ge det lilla extra som man är ute efter, det måste inte vara komplexa pyssel skapelser för att lyckas.

Förlovningsbild på ett par ute på en balkong