10 tips för en minnesvärd familjefotografering! 

Att få till en lyckad och minnesvärd familjefotografering kan kännas utmanade, men lugn, vi har samlat 10 tips för att ni ska lyckas få till er minnesvärda stund och komma hem med vackra foton från er stund tillsammans. 

Familjporträtt taget utomhus omgiven av vacker trädgård vid Gunnebo Slott. Lekfull familj med matchande kläder.
  1. Kläder och färgkoordination: Bestäm er för en övergripande färgpalett för kläderna som harmonierar väl tillsammans. Undvik stora mönster och välj istället enfärgade plagg som kompletterar varandra. 
  2. Fotoplats: Välj en plats som är meningsfull för er familj, kanske där ni ofta tillbringar tid tillsammans eller där ni känner er avslappnade och bekväma. 
  3. Tidpunkt: Försök att planera fotograferingen vid en tidpunkt på dagen när ljuset är mjukt och fint, vanligtvis under morgonen eller sent på eftermiddagen. Undvik starkt middagsljus mitt på dagen. 
  4. Förberedelser: Se till att alla i familjen är utvilade och välmående. Ge er tid att förbereda er och var redo i god tid före bokningen. 
  5. Naturliga uttryck: Uppmuntra familjemedlemmarna att vara sig själva och att vara avslappnade framför kameran. De bästa bilderna fångas när människor är naturliga och bekväma. 
  6. Aktiviteter: Inför lite roliga aktiviteter eller lekar under fotograferingen för att fånga äkta leenden och glada ögonblick. 
  7. Variera poser och formationer: Testa olika poser och grupperingsalternativ för att få en variation i bilderna. Kombinera gruppbilder med individuella porträtt för att få en komplett samling. 
  8. Accessoarer och rekvisita: Överväg att lägga till några enkla accessoarer eller rekvisita för att ge lite extra intresse och personlighet till bilderna, men undvik att överdriva det. 
  9. Ha kul: Fototillfället ska vara en trevlig och en positiv upplevelse för er alla. Skratta, skämta och njut av tiden tillsammans.
  10. Kommunikation med fotografen: Kommunicera era förväntningar och önskemål så att de kan anpassa sig efter dem och fånga era bästa ögonblick på bästa sätt. 

Låt oss se närmre på dess 10 tips

Låt oss se närmre på varje del av våra 10 tips inför en meningsfull fotografering och komma med lite konkreta exempel för dem.

Kläder och färgkombination 

Genom att koordinera kläderna i en gemensam färgpalett skapas en enhetlig bild som ger en känsla av samhörighet och fokuset hamnar mer på människorna i bilderna än på kläderna. En välgenomtänkt färgkombination bidrar till en estetiskt tilltalande bildkomposition.

Genom att välja klassiska färgkombinationer undviker ni att bilderna känns daterade över tid. Tidlösa färger och stilar gör att bilderna fortfarande känns relevanta och vackra även efter många år.

Fotoplats 

Att välja rätt plats för er familjefotografering är avgörande för att fånga genuina och minnesvärda ögonblick. Platsen bör inte bara vara visuellt tilltalande utan också gärna ha en känslomässig koppling till er som familj.

Genom att välja en plats där ni ofta tillbringar tid tillsammans, såsom er favoritpark, stranden där ni älskar att promenera, eller till och med ert eget hem, skapar ni en miljö där ni känner er avslappnade och bekväma. Detta gör att ni kan vara er själva framför kameran och fånga äkta ögonblick av glädje, kärlek och samhörighet. Dessutom kan en plats med sentimentala värden bidra till att skapa en starkare känslomässig laddning i bilderna och göra dem ännu mer betydelsefulla. Så genom att välja en meningsfull plats för er fotografering kan ni skapa en atmosfär av intimitet och äkthet som förstärker skönheten i era bilder. 

En central park i Göteborg som har allt en bra fotoplats behöver är Trädgårsföreningen. Där finns stora träd, gröna ytor och fina gångar, plus det kända Palmhuset. Palmhuset är ett stort vackert glashus som är väldigt fint att fånga bilder i även under en regnig dag. Se öppettider för parken och Palmhuset. Hitta till platsen.

En stadsmiljö i stadens centrum kan vara en spännande plats för en fotografering, med sin urbana känsla och mångfald av arkitektoniska bakgrunder. Alternativt kan kuststigar eller klippor erbjuda en dramatisk naturmiljö som ger en episk känsla till bilderna, medan skogsparker ger en lugn och avkopplande atmosfär för fotografering. 

För de familjer som uppskattar konst och kultur kan områden med gatukonst eller graffitimålningar vara en intressant platsval. Dessa områden ger en urban och konstnärlig känsla åt bilderna och man kan ha roligt med att posera framför färgglada och unika konstverk. 

Oavsett vilken plats som väljs är det viktigt att alla känner sig involverade i beslutet och att platsen är i linje med deras intressen och personligheter. På så sätt kan familjen skapa en fotografering som är både rolig och meningsfull för alla inblandade. Vi har samlat tips på bra fotoplatser i Göteborg och Mölndal för att underlätt valet av plats. Läs gärna också mer om val av plats i vår blogg Att fota i min vardag.

Familj som sitter hemma och har porträttfotografering tillsammans med söta barn som spelar gitarr

Tidpunkt

För allra bästa ljus försök att planera fotograferingen vid en tidpunkt på dagen när ljuset är mjukt och fint, vanligtvis under morgonen eller sent på eftermiddagen. Undvik starkt middagsljus mitt på dagen. Alla tidpunkter är egentligen bra tidpunkter men om det går välja, styr mot dessa tider. 

Förberedelser

Se till att välja en tid när alla är utvilade, lagom mätta och på så gott humör som möjligt. Undvik tider som är mitt under middagstuppluren för de mindre barnen eller nära inpå en sportaktivitet som ni ska iväg på. 

Förberedelser inför är avgörande för att säkerställa att både fotona och själva upplevelsen blir så bra som möjligt. Att se till att alla i familjen är utvilade och välmående är grundläggande för att skapa en positiv och engagerad atmosfär. Om familjemedlemmarna är trötta eller sjuka kan det vara svårt för dem att ge sitt bästa framför kameran och njuta av tillfället fullt ut. 

Att ge sig själva tillräckligt med tid att förbereda sig är också viktigt för att undvika stress och förhastade beslut på fotodagen. Det innebär att planera kläderna i förväg, se till att de är rena och välstruken, samt eventuella rekvisita eller accessoarer som ni vill inkludera är genomtänkta.

Att vara redo i god tid ger också utrymme för eventuella oväntade händelser eller fördröjningar, såsom trafikstopp eller klädproblem, att hanteras utan stress. Det skapar en lugn och avslappnad atmosfär som bidrar till att alla kan vara sig själva och ha roligt framför kameran. 

Naturliga uttryck

Att uppmuntra familjemedlemmarna att vara sig själva och att vara avslappnade framför kameran är nyckeln till att fånga äkta och levande ögonblick. När människor känner sig trygga och avslappnade blir de mer benägna att visa sina verkliga känslor och uttryck, vilket resulterar i mer autentiska och minnesvärda bilder. 

Det är viktigt att skapa en atmosfär av tillit och acceptans där alla känner sig bekväma att vara sig själva utan att känna sig bedömda eller pressade. Satsa mot en rolig och positiv upplevelse där familjen kan skratta, skämta och interagera med varandra på ett naturligt sätt. 

Aktiviteter 

Att ta med roliga aktiviteter eller göra lekar tillsammans under fotograferingen är ett utmärkt sätt att skapa en avslappnad och rolig atmosfär som ger äkta leenden och skapar genuint glada ögonblick. Aktiviteter kan vara allt från enkla lekar som ”Datten” eller ”Gömma sig bakom träd”, till mer interaktiva aktiviteter som att kasta en boll, hoppa rep eller dansa till musik. 

Blanda gärna in de aktiviteter och intressen som ni har, ta med gitarren, fotbollen eller sällskapsspelen som är er gemensamma favorit.

Varierande poser och formationer

Att variera poser och formationer är viktigt för att skapa en mångsidig och intressant samling av bilder. Genom att testa olika grupperingsalternativ kan man fånga olika sidor av familjens dynamik och personligheter, vilket ger en variation som gör bilderna mer levande och engagerande. 

När det gäller gruppbilder är det bra att experimentera med olika formationer och arrangemang för att testa sig fram till den mest balanserade och estetiskt tilltalande kompositionen. Det kan innebära att variera höjder, placeringar och riktningar för att skapa en visuell dynamik som ger ett estetiskt intressant intryck i sig. 

Att kombinera gruppbilder med individuella porträtt är också ett effektivt sätt att få en komplett samling av bilder som visar både gemenskaper er emellan och varje individuella personlighet. Individuella porträtt ger möjlighet att fånga unika drag och uttryck hos varje person, samtidigt som gruppbilderna visar den samlade samhörigheten som ni delar. 

Två lekfulla barn sitter på en stol under en familjefotografering

Accessoarer och rekvisita

Att inkludera enkla accessoarer eller rekvisita lyfter fram personlighet och väcker ett annat intresse i in i bilderna. Till exempel kan det vara hattar, sjalar, solglasögon, picknickfiltar, ballonger eller favoritleksaker för barnen. Dessa tillbehör kan bidra till att skapa en avslappnad och rolig atmosfär samtidigt som de ger möjlighet att visa era unika intressen och hobbyer.

Det är dock viktigt att undvika att överdriva användningen av accessoarer så att de inte tar över eller skapar distraktion från huvudfokusen på er och era relationer. Låt inte dessa ta över allt för mycket utan mer vara som ett komplement.

Hemfotografering med ett barn. Sittandes i soffa med nalle och gitarr.

Ha kul tillsammans

En fototillfället bör vara mer än bara en tid för att ta bilder; det bör vara en trevlig och positiv upplevelse för alla inblandade. Genom att bjuda in till skratt, skämt och lek kan man skapa en avslappnad och glädjefylld atmosfär som resulterar i äkta och livliga bilder. Att fånga spontana ögonblick av glädje och samhörighet är lika viktigt som att få perfekta poser, så det är viktigt att låta familjemedlemmarna vara sig själva och njuta av tiden tillsammans framför kameran. 

Kommunikation med fotografen

Att kommunicera med fotografen är en viktig del för att säkerställa att era förväntningar och önskemål för uppfylls på bästa möjliga sätt. Berätta om er vision, önskemål om plats och stil, samt eventuella speciella detaljer eller önskemål ni har. Genom att ha en öppen dialog kan ni skapa en gemensam förståelse för vad ni vill uppnå och därigenom fånga era bästa ögonblick på ett sätt som är meningsfullt och autentiskt. 

FAQ 

1. När är den bästa tiden på året för en familjefotografering?

Det beror på dina preferenser och var du bor. Många väljer våren eller hösten när naturen är färgglad och vacker. Vissa föredrar sommaren för det varma vädret och ljusa dagar, medan andra väljer vintern för den unika atmosfären och möjligheten till snöbilder. Alla säsonger är bra säsonger för foton!

2. Vad ska vi ha på oss?

Välj kläder som är bekväma och som ni trivs i. Undvik stora mönster och välj istället enfärgade plagg som kompletterar varandra. Koordinera färgerna men undvik att vara alltför matchande. Tänk på platsen och årstiden när du väljer kläder. 

3. Hur lång tid tar en fotografering för en familj?

Det beror på fotografen och vilket paket du valt. Generellt brukardet ta mellan 1 till 2 timmar. Fotallas fotograferingstider anpassas utefter hur stor bokningen är i antal bilder, se våra bokningsalternativ för familjefotografering.

4. Var ska vi ha fotograferingen?

Välj en plats som är meningsfull för er familj eller som passar er stil. Det kan vara en park, strand, stadsmiljö eller till och med ert eget hem. Tänk på er personlighet och vad ni tycker om att göra tillsammans. Tips på fotoplatser. Läs gärna mer om val av fotoplats i vår blogg Att fota i min vardag.

5. Vad händer om vädret är dåligt?

Välj en plats där inomhusalternativ finns i närheten eller som har skyddad utomhusplats. Säkerställ att ni har en plan B för om det regnar och ta med paraplyn och bra kläder som är anpassade efter säsongen. Det går få fantastiska bilder i utmanande väder, kanske till och med extra intressanta bilder.

6. Ska vi ta med några rekvisita?

Det kan vara roligt att inkludera några enkla rekvisita som speglar era intressen eller personligheter. Det kan vara allt från picknickfiltar och ballonger till rekvisita som representerar era hobbys eller andra intressen.

7. Kan vi ta med våra husdjur?

Det beror på fotografen och platsen. Många fotografer tillåter husdjur under fotograferingen, men det är viktigt att kommunicera detta i förväg och se till att husdjuret är väluppfostrat och kan hanteras under sessionen. Med Fotalla är alla familjemedlemmar välkomna på en familjefotografering, vi har också en specifik fototjänst om ni vill att hela fotograferingen fokuserar främst på ert husdjur.

8. När får vi se bilderna från fotograferingen?

Det beror på fotografen och deras arbetsprocess. Vanligtvis får ni se ett urval av förhandsvisningsbilder inom några dagar till en vecka efter fotograferingen, och sedan får ni de slutliga bilderna inom 2-4 veckor. Med Fotalla får ni alltid era bilder 1-4 vardagar efter fotograferingen.

9. Vad ska vi göra med bilderna när vi fått dem?

Ni kan använda bilderna för att skapa en fin fotobok fylld av alla era bilder oc välja ut favoritbilderna för förstoringar till väggarna hemma. Ni kan också göra digitala album eller dela era bilder på sociala medier. Varför inte ge bort utskrivna foton till nära och kära så även de kan ta del av era minnesvärda bilder.