Studentflak – regler och allt du behöver veta!

Att fira studenten är en av de allra roligaste stunderna i livet för många studenter och en av höjdpunkterna är att åka studentflak, men vilka regler gäller för studentflak? Vad koster det att ordna ett studentflak? Vi har samlat all info som behövs gällande förberedelserna i denna artikel.

Läs vidare för att se hur du löser ert studentflak inom reglerna.

Vilka regler gäller för studentflak?

Det är i normala fall inte tillåtet att färdas på flak eller släp. Men är vissa krav uppfyllda är det ändå tillåtet vid korta tillfälliga transporter, som vid studentfirande eller karnevalståg. För att det ska vara tillåtet att färdas på flak eller släp ska vissa krav vara uppfyllda.

Meddela polisen om färdväg

Polisen måste informeras om studentflaket innan. Detta för att de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator samtidigt som de vill ha en överblick så det sker under säkra former.

Meddela polisen:

  • Färdväg (startpunkt samt slutmål för resan)
  • Datum och tidpunkt
  • Typ av fordon
  • Registernummer på fordonet
  • Antal deltagare
  • Ansvarig för transporten och telefonnummer till personen
  • Skoltillhörighet

Är flera fordon inblandade kan du anmäla det vid samma tillfälle. I vissa regioner gör polisen säkerhetskontroller av studentflaken.

Mejla färdväg och övrig information till polisen i din region. Skriv studentflak i ämnesraden. Tänk på att meddela polisen i god tid!

Studenter som springer ut och åker studentflak

Tillstånd kan behövas

Studentflaksåkning kräver i normalfallet inget tillstånd från polisen. Om du däremot arrangerar till exempel en större studentkortege i syfte att samla publik kan arrangemanget ses som en offentlig tillställning som kräver tillstånd.

För passagerare och studentflaket

  • Alkohol och studentflak är en riskfylld kombination. Är du under 20 år får du inte dricka eller ha med dig starkare dryck än folköl. På vissa platser gäller alkoholförbud för alla enligt lokal föreskrift.
  • Antal passagerare och hur de är placerade ska inte medföra någon fara under färden. Stå eller sitt säkert ombord – håll i er och sprid ut er. Det har hänt att fordon tippat när många har samlats på en sida.
  • Utrymmet för passagerarna får inte innehålla farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna
  • Ha hållfasta skyddsräcken som är minst 110 cm höga. Armar och ben ska hållas innanför räckena.
  • Ingenting får kastas från flaket. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Gå på och av endast när fordonet står stilla och efter klartecken från flakvärden.

Två flakvärdar rekommenderas

På grund av att det 2014 skedde många allvarliga olyckor vädjar polisen till er som ska köra fordon och vara flakvärdar att ha tät kontakt med varandra.

Polisen rekommenderar att det finns en flakvärd fram och en bak för att ha möjlighet att kunna överblicka hela flaket. De måste vara uppmärksamma på flakaktiviteten så att farliga situationer inte uppstår. Man bör undvika att alla studenter står samlade på en och samma sida av flaket, mycket tyngd på en sida kan göra att studentflaket tippar.

Bild på en Student med studentmössa

Detta gäller vid färd på flak eller släp:

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken eller motsvarande anordning av tillräcklig höjd som hindrar att passagerare faller av. Dessa bör vara minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren minst ha behörighet B och haft den behörigheten sedan två år.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Tänk på följande:

  • Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.
  • Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
  • Den som planerar färdvägen bör ta särskild hänsyn till miljözoner, strömförande ledningar, broar och andra hinder i höjd- och sidled samt framkomligheten i övrigt.
  • Högsta hastigheten är 20 km i timmen.
  • En eller flera ”flakvärdar”, som inte själva är med och firar, kan vara till hjälp med säkerheten under färden och för att öka tryggheten.

Vad kostar det att hyra studentflak?

När man bokar studentflak så kan det tyckas vara rätt så dyrt. Ett studentflak för 60 personer kostar vanligtvis omkring 20 000 kronor om man även vill ha med ett ljudpaket med större högtalare och annat som ni behöver.

Ett studentflak för 60 personer går utmärkt att boka för två klasser och om man räknar med att det går ungefär 25 personer i varje klass kommer kostnaden per person bli 800 kronor per person. Det finns också flak som kostar betydligt mer och de flaken för 200 personer kostar vanligtvis uppemot 50 000 kronor.

När du bokar studentflak så finns det många olika aktörer på marknaden och vilka som du kan välja beror på vad du bor. I Göteborg och i närliggande kommuner finns exempelvis 123Student och Succent medan i Stockholm hittar du andra aktörer såsom MinStudent och Studentflakstockholm.

Ett tips är att googla runt lite för att hitta det billigaste och bästa alternativet för dig och din klass beroende på vart i Sverige som ni bor.

Boka en fotograf som fotar studentfirandet

Att fira studenten är en av de allra roligaste upplevelserna i livet, framtiden öppnas upp och möjligheterna framåt är oändliga! En dag att minnas för livet. Mobilbilder och selfies i all ära men om man bokar en fotograf behöver man inte själv komma se till att föreviga de roligaste händelserna under studenten utan kan helt slappna av och fira fullt ut.

Fotograf för studentfirande

Fotograf för studentporträtt

Flaggstång med Svenska flaggan mot en blå himmel.

Hur kan klassen samla in pengar inför studentflaket?

Att gemensamt samla in pengar i klassen är en väldigt bra idé för att inte alla ska behöva lägga ut mycket pengar själva på de gemensamma sakerna som klassen har tillsammans. Vanliga saker att samla in pengar till i klassen är: Till studentflaket, för ljudanläggning, dekorationer, konfettikanoner och studentmössorna.

För att samla in de gemensamma pengarna så kan man sälja olika varor för företag som är riktade mot klasser som tex olivolja för Olivprinsen. Man kan också anordna en loppis på skolan där man kan passa på att göra sig av med både kläder som man tröttnat på eller teknikprylar och träningsredskap man inte använder längre.

Lös studentflak själva

Att lösa ett studentflak privat är enklare än vad man kan tro. Det måste inte gå igenom företagen som hyr ut färdiga studentflakpaket, man kan lika gärna lösa allt detta själva. Det kräver lite mer jobb men man kan tjäna på detta i slutändan.

Så här löser du studentflaket själv:

Fråga runt i bekantskapskretsarna, vem känner en lastbilschaufför?

Enligt den kända teorin: ”Six degrees of separation”, sex grader av separation, känner alla människor varandra genom relationer i högst sex steg. Självklart känner du någon som känner någon som är en lastbilschaufför. Hitta personen och kom överens om ett pris direkt med chauffören. Inga mellanhänder = bättre pris.

Om chauffören aldrig tidigare kört studentflak kan den vara osäker på vad som gäller. Längre upp i denna artikel finns alla regler men ni kan också gå in och läsa direkt på transportstyrelsens hemsida och på Polisens hemsida.

Be ett äldre syskon och en vän att vara värd

Se över vem i klassen som har en schyst syster eller bror som kan vara värd på lastbilsflaket. OBS att personen måste vara över 21 år. Det måste vara minst en värd men ta gärna två stycken, det blir roligare för värden men också säkrare då de är två som kan ha koll så allt fungerar som de ska.

När du räknar antalet personer som får plats på flaket brukar inte heller flakvärden räknas med vilket kan vara bra att veta.

Hyr en ljudanläggning

Att hyra en ljudanläggning är väl värt pengarna, halva grejen med ett studentflak är musiken! Det ingår ofta montering av de som hyr ut anläggningen vilket gör det än smidigare.

Sätt ihop en Spotifylista tillsammans specifikt för studenten och studentflaksåkningen. Detta är mycket billigare än att anordna en DJ. Värden kan sköta listan och se till att musiken hålls igång under hela resan så kan ni fokusera på att a roligt tillsammans.

Hyr en ljudanläggning till studentflaket

Dekorera studentflaket själva

Köp in vita lakan och textilfärg för att kunna skriva upp era citat och andra uttryck som ni vill skylta med. Tänk på att inte köpa in onödigt många olika färger, det räcker med grundfärgerna så kan man blanda fler färger av dem om man vill.

Björkris är klassiskt att dekorera studentflaket med. Detta får man inte ta hur som helst utan man måste få lov av markägaren. Även här använd vem känner du principen och fråga runt vem som kan tänkas ha björkris tillgängligt. Eller ring och fråga någon du vet har Björkar vid sin trädgård eller mark, fråga om ni kan få köpa av dem oftast bjuder de på det om de har över.

Får man dricka alkohol på studentflaket?

Även om de flesta som tar studenten är 18 eller 19 år, vilket innebär att det är tillåtet för dem att dricka alkohol, så kommer de inte få dricka alkohol på studentflaket. För att dricka på studentflaket så man måste man vara 20 år.

Detta beror på att det finns svensk lagstiftning som säger att man måste vara 20 år för att få dricka och ta med sig alkohol på studentflaket. Om du är minst 18 år kan du däremot konsumera alkoholhaltiga drycker som är under 3,5%, vilket brukar innebära folköl.

Studentflaket brukar därför innebära en paus från drickandet av alkohol, men det betyder inte att festen måste ta slut. Det finns många andra sätt att ha roligt utan alkohol.

Vanliga frågor om studentflak

1. Hur bokar man ett studentflak?

För att boka ett studentflak kan du vända dig till företag som hyr ut flak. Se till att jämföra priser och paket beroende på vad du behöver, exempelvis ljudutrustning eller dekorationer. Du kan också försöka hyra ett privat fordon och ordna flaket själv, vilket kan spara pengar.

2. Vilka regler gäller?

Normalt är det inte tillåtet att färdas på flak, men undantag görs för studentfiranden om säkerhetskrav följs. Fordonet får inte köras snabbare än 20 km/h, och passagerarna måste ha skyddsräcken på minst 110 cm. Det är viktigt att meddela polisen om färdväg, antal passagerare och fordonets detaljer.

3. Vad kostar det att hyra ett studentflak?

Priset varierar beroende på antal passagerare och utrustning. Ett flak för cirka 60 personer med ljudpaket kostar runt 20 000 kronor, medan större flak för upp till 200 personer kan kosta uppemot 50 000 kronor.

4. Hur många personer får plats på ett studentflak?

Antalet personer som får plats på ett studentflak varierar beroende på fordonets storlek. Flak för 60 personer är vanligt, men större flak kan rymma upp till 200 personer. Tänk på att passagerarna måste vara placerade så att inga faror uppstår under färden.

5. Vilka tillstånd krävs för att ha ett studentflak?

I de flesta fall krävs inget särskilt tillstånd för ett studentflak. Om ni däremot arrangerar en större kortege som lockar publik kan det klassas som en offentlig tillställning och då behövs tillstånd från polisen.

6. Hur dekorerar man ett studentflak?

Dekorera med vita lakan och textilfärg för att skriva citat eller klassens namn. Klassiska dekorationer som björkris är också populära. Kom ihåg att fråga markägaren om tillåtelse att ta ris om det inte är din egen mark.

7. Vilka säkerhetskrav finns för studentflak?

Studentflaket måste ha hållfasta skyddsräcken på minst 110 cm och säkra sittplatser. Flakvärdar, som övervakar passagerarna, rekommenderas. Fordonet får inte köra snabbare än 20 km/h, och passagerarna får inte kasta föremål från flaket.

8. Hur lång tid tar en studentflakstur?

Vanligtvis tar en studentflakstur mellan 1–2 timmar, men detta kan variera beroende på rutten och antalet stopp. Se till att ha en välplanerad färdväg för att undvika trafikproblem och maximera firandet.

9. Får man spela musik på ett studentflak?

Ja, att spela musik är en stor del av studentflaket. Det är viktigt att hyra en bra ljudanläggning för att höja stämningen. Se till att ljudet monteras ordentligt och att en värd sköter musiken under resan.

10. Hur hittar man bästa ljudsystem för studentflak?

Många företag som hyr ut studentflak erbjuder ljudpaket med högtalare och annan nödvändig utrustning. Du kan även hyra ljudutrustning separat om du löser flaket själv. En Spotify-lista kan vara ett enkelt och prisvärt alternativ till en DJ.

11. Kan man servera alkohol på ett studentflak?

Endast personer över 20 år får ha med sig och dricka alkohol på ett studentflak. Det finns lokala förbud som kan gälla, så kontrollera med din kommun. För de som är över 18 år kan folköl (max 3,5%) vara tillåtet.

12. Vilka försäkringar behövs för ett studentflak?

Företag som hyr ut flak har ofta försäkringar som täcker olyckor, men om ni ordnar flaket själva är det viktigt att se till att både fordonet och deltagarna är försäkrade. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.

13. Vad ska man tänka på när man planerar rutt för studentflak?

Vid planeringen av färdvägen, ta hänsyn till trafik, miljözoner och eventuella hinder som broar och ledningar. Polisen måste också godkänna rutten i vissa fall, så var ute i god tid.

14. Vilken tid är bäst för en studentflakstur?

Studentflak brukar ofta köras direkt efter utspringet, vilket kan vara på eftermiddagen. Planera så att ni hinner med att dekorera flaket och samla alla deltagare i tid innan turen.